Groeien als team

Hoe zelf een workshop voorbereiden?

"Tell me and I forget, teach me and I remember, involve me and I learn!"
Benjamin FranklinOp deze website bieden we je al het benodigde cursusmateriaal aan om zelf je team workshop in elkaar te steken! 
 
Bij 'Downloads' vind je onder andere de presentatie, draaiboek,... Uiteraard kan je deze standaard workshop zelf aanpassen en gebruiken om met je team de kloof tussen 'weten' en 'doen' te overbruggen. Een uitgebreide workshop waarin je zowel het team als alle individuen diepgaand aan bod laat komen, neemt ongeveer 1 volledige dag in beslag. Afhankelijk van de beschikbare tijd van het team kan je de workshop echter inkorten / verlengen naar wens. 


Wat als ik geen teamleider / teamlid ben, maar een externe facilitator?

We raden je aan om de volgende stappen te doorlopen:

 
  1. Je kan best eerst een inleidend gesprek hebben met de teamleider. Een mogelijke leidraad voor dit gesprek is ter beschikking bij 'Downloads'. Tijdens dit gesprek spreek je best ook een datum & plaats af voor de team workshop.
  2. Je registreert jezelf online als facilitator & maakt het team aan. De vragenlijst wordt automatisch uitgestuurd naar de teamleden. 
  3. De teamleden vullen de online vragenlijst in.
  4. Wanneer iedereen de vragenlijst heeft ingevuld, kan jij als facilitator de automatisch gegenereerde teamrapporten downloaden. Vanaf nu kan je aan de slag met de inhoudelijke voorbereiding van de team workshop. De standaard presentatie hiervoor is ter beschikking bij 'Downloads'. 
  5. Tijdens deze inhoudelijke voorbereiding, spreek je best nog eens af met de teamleider om goed af te stemmen en het team kort te bepreken. 
  6. Als de inhoudelijk voorbereiding klaar is, kan je beginnen met de praktische voorbereiding. Een overzicht van benodigde didactische materialen kan je vinden bij 'Downloads'. 
  7. Vervolgens ga je als facilitator aan de slag met het team!
  8. Wanneer de team workshop erop zit, kan je best deze dag evalueren. Een evaluatieformulier is beschikbaar bij 'Downloads'.
  9. Uiteraard kan je geen effectief team vormen als je geen competente en onafhankelijke teamleden hebt. Ter opvolging van deze eerste team workshop, en om ook de individuen te helpen groeien, hebben wij met Unicorn de 'Feedback Finder' ontworpen. Meer info hierover kan je vinden bij 'Groeien als teamlid'. 

Beschouw de workshops, draaiboeken en andere documenten die we bij 'Downloads' meegeven als een leidraad / hulp.

Met welke onderwerpen je concreet aan de slag gaat is volledig jouw keuze. Deze keuze kan je best baseren op de prioriteiten van jouw team. Bovendien kies je zelf of je de workshop behoudt zoals voorgesteld, of dat je er creatief mee aan de slag gaat. Het is jouw verantwoordelijkheid als facilitator om er een leerrijke ervaring van te maken!

Succes!