Groeien als team

Hoe zelf een workshop voorbereiden?


"Tell me and I forget, teach me and I remember, involve me and I learn!"
Benjamin Franklin

 
Op deze website bieden we je al het benodigde cursusmateriaal aan om zelf je team workshop in elkaar te steken! 
Bij 'Downloads' vind je onder andere de presentatie, draaiboek, enz. Een uitgebreide workshop waarin je zowel team ontwikkeling als individuele ontwikkeling diepgaand aan bod laat komen, neemt ongeveer één volledige dag in beslag. Afhankelijk van de beschikbare tijd van het team kan je de workshop echter inkorten of verlengen naar wens. 

Beschouw de workshops, draaiboeken en andere documenten die we bij 'Downloads' meegeven als een leidraad / hulp. 
Hoe  je met de Team Mirror concreet aan de slag gaat, is volledig jouw keuze. Deze keuze baseer je op de behoeften en prioriteiten van het team. Je kiest dus zelf of je de workshop behoudt zoals voorgesteld, of er iets helemaal anders van maakt. Het is jouw verantwoordelijkheid als facilitator om er een leerrijke ervaring van te maken!

Welke stappen doorloop je als externe facilitator?
Als je zelf geen teamlid of teamleider bent in het team dat je wil coachen, dan raden we je aan om de volgende stappen te doorlopen:
  1. Je kan best eerst een inleidend gesprek hebben met de teamleider. Een mogelijke leidraad voor dit gesprek is ter beschikking bij 'Downloads' op deze website. Tijdens dit gesprek bespreek je naast het team en de teamleden ook een concrete datum en plaats voor de teaming workshop af.
  2. Je registreert jezelf online als facilitator en maakt het team aan op basis van de e-mail adressen van het team, de datum van de workshop en de deadline voor het invullen. Vervolgens kan je de vragenlijst uitsturen naar de teamleden en de manager. 
  3. Wanneer de deadline is verlopen, kan jij als facilitator de rapporten genereren en donwloaden met behulp van de icoontjes die verschijnen achter het team op je dashboard. Door op het refresh icoontje te drukken vraag je aan het systeem om de ruwe data te verwerken tot rapporten. Het systeem heeft ongeveer 10 minuten nodig om 1 rapport te genereren, dus je hebt wel wat geduld nodig. Vervolgens kan je de rapporten downloaden en inkijken om je workshop voor te bereiden. Aarzel niet om het refresh en download icoontje in te drukken. Er zullen daardoor geen rapporten verstuurd worden naar deelnemers. Het icoontje met de verstuurpeil gebruik je enkel om rapporten te versturen naar teamleden. Deze knop wordt niet vaak gebruikt omdat je eigenlijk altijd op voorhand kiest om het systeem de rapporten ofwel automatisch twee dagen voor de workshop te laten versturen, ofwel om ze automatisch vlak na de workshop te laten versturen.
  4. Tijdens de inhoudelijke voorbereiding, spreek je best nog eens af met de teamleider om goed af te stemmen en de resultaten al eens kort te bepreken. 
  5. Als de inhoudelijke voorbereiding klaar is, kan je beginnen met de praktische voorbereiding. Ook een overzicht van benodigde didactische materialen kan je vinden bij 'Downloads' op deze website (standaardpresentatie, formats for persoonlijke en team ontwikkelingsplannen, etc.).
  6. Vervolgens ga je als facilitator aan de slag met het team! Wanneer de workshop van het team erop zit, raden we je aan de dag samen te evalueren. Een evaluatieformulier is beschikbaar bij 'Downloads' op deze website.
  7. Een paar weken na de workshop is het zinvol om opnieuw contact op te nemen met het team om te bekijken op welke manier zij met de resultaten aan de slag zijn gegaan, hoe jij hen verder kan ondersteunen en feedback te ontvangen over de effectiviteit van de Team Mirror workshop.